BergkampFlick's blog

A blog following in Dennis' footsteps. Ajax, Arsenal and Dutch football

Over shagjes en smoezen


Dit artikel gaat over Theo Janssen. Theo mag graag shagjes roken, waarbij hij zo nu en dan een gouden rakker achterover slaat. Als het meezit nog even langs de shoarmaboer en klaar is Theetje.

Niet dat daar iets mis mee is, welke Hollandse jongen houdt er nou niet van de goede dingen des levens?

                                de heer Janssen in zijn natuurlijke houding

Nu even eerlijk jongens en meisjes. Ik ben niet op mijn vrije zondag achter mijn laptop gekropen om over Theo Janssen te schrijven. Onze Eredivisie-bouwvakker is slechts een metafoor, bedoeld om mijn punt te maken. Niet iedereen is ambitieus. Niet iedereen is dag en nacht bezig om een doel te realiseren, om zich vervolgens weer een andere queeste naar zelfontplooiing op de hals te halen. Dat is ook hartstikke normaal. Mensen zijn stuk voor stuk tot op bepaalde hoogte Bourgondiër.

Het profvoetbal is wat dat betreft anders dan onze samenleving. De één (*kuch*, Theo Janssen, *kuch*) is tevreden met een carrière waar hij niet het maximale uit haalt. Veel anderen zijn (niet letterlijk natuurlijk, maar wat ambitie betreft) Cristiano Ronaldo (die tegenwoordig veel te snel ‘Ronaldo’ genoemd wordt, terwijl dé Ronaldo Braziliaan was en van een andere planeet, maar dat terzijde). Cristiano Ronaldo is ondanks zijn maniertjes een voetballer die tot op het bot gedreven is om te presteren, om te winnen. Hij kan ook verschrikkelijk slecht tegen zijn verlies (en wil dan nog wel eens huilie huilie doen, maar ook dat terzijde).

Nu wordt het toch zoetjes aan tijd om tot de kern van de zaak te komen, anders zit ik hier vanavond nog. Mijn punt is dat (Theo buiten beschouwing gelaten) voetballers ambitieus zijn. Voetballers zijn niet zo lang houdbaar en moeten in een tijdsbestek  van 10-15 jaar presteren. Prestaties worden in het voetbal uitgedrukt in trofeeën, de één nog protseriger dan de ander. Afijn, prijzen dus.

Prijzen zijn niet alleen een doel, maar ook een ontzettend mooie smoes. Kijk nou naar Samir Nasri, die van Arsenal naar Manchester City verkast vanwege het ‘succes’, terwijl hij een half jaar eerder nog beweert dat The Gunners veel meer respect verdienen voor de manier waarop zij naar succes streven dan die oliesjeiks uit het blauwe deel van Manchester. Uiteindelijk gaat het allemaal om cijfertjes tegenwoordig. De cijfertjes op het loonstrookje en het aantal gewonnen prijzen van Samir Nasri, want inderdaad, hij won de titel met City.

Ces Fabregas Bench

Cesc Fàbregas op een Catalaanse canapé

Maar is het ambitieus? Valt de keuze voor een bepaalde club te rechtvaardigen als die club succesvol is? Ja? Ook als de speler in kwestie zelf maar een onbeduidende bijdrage heeft geleverd aan dat succes? Is het eervol om te pronken met andermans veren? Zijn voetballers als Samir Nasri types die trots naar hun mama rennen met een hoog cijfer, terwijl ze tijdens de toets ontzettend hebben gespiekt?

*Hier nog 3 of 4 alinea’s waarin ik uitleg dat voetballers eens wat beter na moeten denken over dat het veel bevredigender is om een prijs te winnen die ze echt verdiend hebben. Prijzen met een club waarvoor ze zich jaren uit de naad hebben gewerkt, met vallen en opstaan.* (Maar het is een zondagmiddag en ik ben Theo Janssen, tot ziens!)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 9 september 2012 door in Nederlands.
Advertenties
By fans for fans Arsenal News
Arsenal News & Transfers

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: