BergkampFlick's blog

A blog following in Dennis' footsteps. Ajax, Arsenal and Dutch football

Het Barcelona-DNA


Je krijgt het van alle kanten te horen: Barcelona. Of het nou een antwoord is op de vraag naar iemands favoriete voetbalclub, een quiz-opgave op zoek naar de hoofdstad van Catalonië of de eerste gedachte die door menig hoofd schiet bij het zien van welk combinatievoetbal dan ook. In Barcelona is het alles goud dat er blinkt. Oké, er wordt wel eens op de grond gelegen en de Azulgrana staan de scheidsrechter nog vaker te woord dan dat er uitspraken over Cesc Fàbregas worden gedaan, maar dat valt allemaal in het niet bij de puurheid van de La Masianen.

Over La Masia gesproken: Je krijgt er DNA. DNA dat je de rest van je leven mee zult dragen, dat je nooit meer los laat. Deze erfelijke eigenschappen zijn zelfs de basis voor Barça’s succes dat voetbalminnend aarde nu al jaren in zijn greep houdt. Immers, veel  basisspelers aldaar zijn geschoold in het beroemde (en recentelijk vervangen) opleidingscomplex. Althans, dat wil men doen geloven.

In werkelijkheid zijn de enige 3 spelers die de jeugdopleiding voor het grootste deel hebben doorlopen meteen de beste drie: Xavi Hernandez, Andrés Iniesta en Lionel Messi. Dus geen Carlos Puyol, geen Sergio Busquets, geen Pedro Rodríguez (kwamen allen op hun 17e) en geen Victor Valdés, die van zijn 10e tot zijn 13e pleite was.

Als dat dus spelers zijn met het Barcelona-DNA, waarom Fàbregas dan ook? Volgens de maatstaf die de club uit de autonome regio erop na houdt, heeft Francesc Arsenal-DNA.
Al weet ik niet zeker of dat bestaat, Arsenal is niet ‘meer dan een club.’

Niet om het één of ander hoor, het is logisch dat je eerste elftal niet alleen maar bestaat uit zelfopgeleide spelers. Maar doe dan ook niet alsof. Hou dan alsjeblieft op met die pretenties van reinheid en volmaaktheid. Hoe scheef is het om een bod van omtrent 30 miljoen euro op een speler van het kaliber Fàbregas te doen, terwijl je ondertussen tussen de 100 – 150 miljoen euro leent om salarissen te betalen? Hoe schijnheilig is het om broederschap te prediken en onderwijl te zagen aan de family-tree die je ‘verloren zoon’ heeft onderhouden bij opa Wenger en The Gunners?

De club die zo prat gaat op ethiek en moreel besef en zich daardoor een tegenpool van de hagelwitte rivaal uit de hoofdstad waant, dient zich eens achter de oren te krabben. De roodblauwen zien hun imago van sympathieke regioclub als sneeuw voor de Spaanse zon verdwijnen, wanneer spelers als Busquets, gestoken in een shirt waarop het logo van Unicef fier op de borst prijkt, een donkere linksback van diezelfde rivaal stiekem uit mag maken voor ‘aap’.

Zo gaat het ook in de Fàbregas-saga. Iedereen die ook maar enigszins binding heeft met Barcelona wordt er aan de haren bij gesleurd. Natuurlijk, de media stellen vragen, maar de beantwoorder is nog altijd vrij om geen commentaar te geven. Grote spelers als Xavi Hernandez schromen echter niet om de hoofdrolspeler in dit hele circus zijn aanvoerdersband van de arm te jassen en het kanon op zijn borst om te toveren tot het logo met de drie vakken en de soortement volleybal.

Nu is het natuurlijk zo dat Cesc alleen naar Barcelona wil en anders in Londen wil blijven. Een bidding war zal het dus niet worden. Dat, en het psychologische spelletje dat met Arsenals spelmaker wordt gespeeld, maakt dat de Catalanen zich voorlopig niet wagen aan een marktconform bod. Wat de Spaanse club betreft heeft Arsenal recht op een vindersloontje en een compensatie voor de jaren dat Fàbregas is blijven logeren.

Ik gun het Cesc om terug te keren naar de stad waar hij is opgegroeid, waar zijn vrienden en familie wonen en waar de prijzenkast inmiddels al meerdere keren van ellende uit elkaar gesprongen is. Het is vooral de manier waarop en de duur van de hele kwestie die menig voetbalfan inmiddels het bloed onder de nagels vandaan haalt.

Laat hem maar lekker naar huis gaan, zodat hij zijn zusje Carlota niet meer zo hoeft te missen. Laat hem wat van de mannelijkheid van de Premier League meenemen, zodat Victor Valdés niet meer steeds het halve veld over hoeft te struinen om de scheidsrechter te vertellen dat de tegenstander een gele kaart verdient. Laat hem vooral rust vinden en in plaats van de speelbal te zijn, zijn beste spel vertonen.

Laat het bovenal met fatsoen gebeuren, omdat Arsenal voor Francesc Fàbregas wél meer is dan een club.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht is geplaatst op 6 augustus 2011 door in Nederlands.
Advertenties
By fans for fans Arsenal News
Arsenal News & Transfers

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 6 andere volgers

%d bloggers liken dit: